A.R.S. § 20-411: Surplus Lines Broker License
Licensing of surplus lines broker; examination
Who needs a surplus lines broker license in Arizona?
In Arizona, anyone acting as a surplus lines broker for an insured whose home state is Arizona must hold a surplus lines broker license from the director. An individual who is a resident Arizona property or casualty insurance producer may also be licensed as a resident surplus lines broker if the director determines the producer is competent, and the director may similarly license a business entity that is a resident property or casualty insurance producer and that satisfies section 20-285, subsections C and D. An individual applicant who has not already passed the state's surplus lines examination must pass a written test of surplus lines knowledge and a broker's legal responsibilities.
Full statute text
Official text last checked against azleg.gov:
20-411. Licensing of surplus lines broker; examination
A. A person shall not act as a surplus lines broker in this state on behalf of an insured whose home state is Arizona unless the person has a current surplus lines broker license issued by the director.
B. Any individual who is a resident of this state and who is licensed as a resident insurance producer authorized for property or casualty insurance in this state may also be licensed as a resident surplus lines broker if the director determines that the insurance producer is competent. The director shall prescribe and furnish application forms.
C. Each individual applicant for an original license as a resident surplus lines broker or for renewal of a resident surplus lines broker license who has not previously taken and passed a surplus lines broker license examination in this state shall take and pass to the director's satisfaction a written examination given by or under the supervision of the director. The examination shall reasonably test the applicant's knowledge of surplus lines insurance and the legal responsibilities of a surplus lines broker.
D. The director may issue a resident surplus lines broker license to any business entity that is licensed as a resident property or casualty insurance producer in this state and that satisfies all of the requirements prescribed by section 20-285, subsections C and D.
E. At least one individual in each office or place where surplus lines insurance is transacted in this state shall be licensed pursuant to this title as an insurance producer authorized for property or casualty insurance and shall be licensed pursuant to this article as a surplus lines broker.
F. The license prescribed in this section shall expire and be subject to renewal coincidental to, and in the same manner as, other insurance license authority as prescribed in section 20-289. The director shall charge the surplus lines broker license fee prescribed in section 20-167, except that, from and after June 30, 2005, a licensee adding surplus lines broker authority to an existing insurance license shall be charged one-half the surplus lines broker license fee if less than two years remain in the term of the existing insurance license as of the date the director receives the application to add surplus lines broker authority to the existing insurance license.
G. To the extent not inconsistent with this article, section 20-281, section 20-283, subsection B, paragraph 6, section 20-286, subsection C and sections 20-287, 20-289, 20-291, 20-292, 20-295, 20-296, 20-297, 20-298, 20-299, 20-300, 20-301 and 20-302 apply to surplus lines brokers.
H. For the purposes of implementing the nonadmitted and reinsurance reform act of 2010 (15 United States Code section 8201), the director shall participate in the national insurance producer database of the national association of insurance commissioners or any other equivalent national database for the licensure and license renewal of surplus lines brokers on and after July 21, 2012.
Drafted by AI from the official text and checked sentence by sentence against azleg.gov. ClearStatute is run by David Bartlett, who is not an attorney. Legal information, not legal advice — consult a licensed attorney for your situation.