A.R.S. § 38-503: Public Officer Conflicts
Conflict of interest; exemptions; employment prohibition
What is Arizona's conflict of interest law for public officers?
In Arizona, a public officer or employee who has a substantial interest in a public agency's contract, purchase, or decision must disclose that interest in the agency's official records and must not vote or otherwise participate in it. A political subdivision other than a school district may buy supplies from a member of its own governing body without competitive bidding only up to $300 per transaction and $1,000 per year under a purchase policy the governing body approves annually, and a school district or community college district governing board may not employ its own member or that member's spouse.
People also ask
Full statute text
Official text last checked against azleg.gov:
38-503. Conflict of interest; exemptions; employment prohibition
A. Any public officer or employee of a public agency who has, or whose relative has, a substantial interest in any contract, sale, purchase or service to such public agency shall make known that interest in the official records of such public agency and shall refrain from voting upon or otherwise participating in any manner as an officer or employee in such contract, sale or purchase.
B. Any public officer or employee who has, or whose relative has, a substantial interest in any decision of a public agency shall make known such interest in the official records of such public agency and shall refrain from participating in any manner as an officer or employee in such decision.
C. Notwithstanding the provisions of subsections A and B of this section, no public officer or employee of a public agency shall supply to such public agency any equipment, material, supplies or services, unless pursuant to an award or contract let after public competitive bidding, except that:
1. A school district governing board may purchase, as provided in sections 15-213 and 15-323, supplies, materials and equipment from a school board member.
2. Political subdivisions other than school districts may purchase through their governing bodies, without using public competitive bidding procedures, supplies, materials and equipment not exceeding three hundred dollars in cost in any single transaction, not to exceed a total of one thousand dollars annually, from a member of the governing body if the policy for such purchases is approved annually.
D. Notwithstanding subsections A and B of this section and as provided in sections 15-421 and 15-1441, the governing board of a school district or a community college district may not employ a person who is a member of the governing board or who is the spouse of a member of the governing board.
Drafted by AI from the official text and checked sentence by sentence against azleg.gov. ClearStatute is run by David Bartlett, who is not an attorney. Legal information, not legal advice — consult a licensed attorney for your situation.