A.R.S. § 36-334: Birth Certificate Paternity Rules
Determining maternity and paternity for birth certificates
How is paternity determined for an Arizona birth certificate?
In Arizona, a birth certificate must list the woman who gave birth as the child's mother unless law or a court order says otherwise, and the registrar cannot refuse to register a certificate just because it omits the father's name. Except as section 25-814 provides otherwise, the father's name is the mother's husband if she was married at the time of birth or within the ten months before; if the parents were not married to each other then, it is whoever they jointly acknowledged as the father under section 25-812, or whoever is named in an administrative or court order establishing paternity. If that acknowledgment is later rescinded under section 25-812, the registrar must remove the father's name from the certificate.
People also ask
Full statute text
Official text last checked against azleg.gov:
36-334. Determining maternity and paternity for birth certificates
A. A person completing a birth certificate shall state the name of the woman who gave birth to the child on the birth certificate as the child's mother unless otherwise provided by law or court order.
B. The state registrar shall not refuse to register a birth certificate because the birth certificate does not include the name of the father.
C. If a father's name is stated on a birth certificate, the father's name shall be stated on a birth certificate as follows:
1. Except as provided in section 25-814, if the mother is married at the time of birth or was married at any time in the ten months before the birth, the name of the mother's husband.
2. If a mother and father who are not married to each other at the time of birth and were not married to each other in the ten months before the birth voluntarily acknowledge paternity pursuant to section 25-812, the name of the father acknowledging paternity.
3. If the state registrar receives an administrative order or a court order establishing paternity, the father's name in the order.
D. If the acknowledgement of paternity is rescinded pursuant to section 25-812, the state registrar shall remove the father's name from the registered birth certificate.
Drafted by AI from the official text and checked sentence by sentence against azleg.gov. ClearStatute is run by David Bartlett, who is not an attorney. Legal information, not legal advice — consult a licensed attorney for your situation.