All statutesArizona Statute

A.R.S. § 33-721: Judicial Foreclosure Requirement

Foreclosure of mortgage by court action

Plain-English summaryGenerated from this section's own text, checked against it. Not legal advice. How we write these

Does Arizona require judicial foreclosure?

In Arizona, mortgages and deeds of trust that don't meet the statutory definition of a deed of trust must be foreclosed through a court action, no matter what the mortgage or deed itself says.

Full statute text

Official text last checked against azleg.gov:

33-721. Foreclosure of mortgage by court action

Mortgages of real property and deeds of trust of a type not included in the definition of deed of trust provided in section 33-801, notwithstanding any other provision in the mortgage or deed, shall be foreclosed by action in a court.

Drafted by AI from the official text and checked sentence by sentence against azleg.gov. ClearStatute is run by David Bartlett, who is not an attorney. Legal information, not legal advice — consult a licensed attorney for your situation.

Report an error

Ask about this statute