A.R.S. § 33-1812: HOA Proxy & Absentee Ballots
What are Arizona's rules for HOA proxy and absentee ballot voting?
In Arizona, after a planned community's period of declarant control ends, votes allocated to a unit may not be cast pursuant to a proxy, and the association shall provide for votes to be cast in person and by absentee ballot that sets forth each proposed action, specifies a return date at least seven days after the board delivers the unvoted ballot, and does not authorize another person to cast votes on behalf of the member; votes cast by absentee ballot are valid for the purpose of establishing a quorum, and ballots must be retained for at least one year after completion of the election, except that an association for a timeshare plan may still permit votes by proxy.
People also ask
Full statute text
Official text last checked against azleg.gov:
33-1812. Proxies; absentee ballots; definition
A. Notwithstanding any provision in the community documents, after termination of the period of declarant control, votes allocated to a unit may not be cast pursuant to a proxy. The association shall provide for votes to be cast in person and by absentee ballot and, in addition, the association may provide for voting by some other form of delivery, including the use of e-mail and fax delivery. Notwithstanding section 10-3708 or the provisions of the community documents, any action taken at an annual, regular or special meeting of the members shall comply with all of the following if absentee ballots or ballots provided by some other form of delivery are used:
1. The ballot shall set forth each proposed action.
2. The ballot shall provide an opportunity to vote for or against each proposed action.
3. The ballot is valid for only one specified election or meeting of the members and expires automatically after the completion of the election or meeting.
4. The ballot specifies the time and date by which the ballot must be delivered to the board of directors in order to be counted, which shall be at least seven days after the date that the board delivers the unvoted ballot to the member.
5. The ballot does not authorize another person to cast votes on behalf of the member.
6. The completed ballot shall contain the name, address and signature of the person voting, except that if the community documents permit secret ballots, only the envelope shall contain the name, address and signature of the voter.
7. Ballots, envelopes and related materials, including sign-in sheets if used, shall be retained in electronic or paper format and made available for member inspection for at least one year after completion of the election.
B. Votes cast by absentee ballot or other form of delivery, including the use of e-mail and fax delivery, are valid for the purpose of establishing a quorum.
C. Notwithstanding subsection A of this section, an association for a timeshare plan as defined in section 32-2197 may permit votes by a proxy that is duly executed by a unit owner.
D. For the purposes of this section, "period of declarant control" means the time during which the declarant or persons designated by the declarant may elect or appoint the members of the board of directors pursuant to the community documents or by virtue of superior voting power.
Drafted by AI from the official text and checked sentence by sentence against azleg.gov. ClearStatute is run by David Bartlett, who is not an attorney. Legal information, not legal advice — consult a licensed attorney for your situation.