All statutesArizona Statute

A.R.S. § 32-2812: X-Ray Tech License

Applications for certificate; qualifications; fees; examination; denial

Plain-English summaryGenerated from this section's own text, checked against it. Not legal advice. How we write these

How do you get a radiologic technologist (X-ray) license in Arizona?

In Arizona, to apply for a radiography certificate or the certification exam, a person must pay a nonrefundable fee, be at least eighteen, and meet education requirements that depend on the type of certificate. The exam application fee is $70 and is not prorated, a replacement certificate costs $10, and anyone who practiced without certification must pay a prorated fee back to the earliest date of uncertified practice. The department may accept certain outside exams, certificates, or licenses in place of its own exam, and it may deny a certificate to an applicant whose conduct led to, or would justify, disciplinary action.

Full statute text

Official text last checked against azleg.gov:

32-2812. Applications for certificate; qualifications; fees; examination; denial

A. An applicant for a certificate shall submit an application for certification or an application for examination for certification, accompanied by a nonrefundable fee established by the director. An applicant who has practiced radiography without certification shall pay a prorated fee retroactively to the earliest date of uncertified practice. The fee for a replacement certificate is $10. The application for examination fee is $70 and shall not be prorated. An application shall contain information that the applicant:

1. Is at least eighteen years of age.

2. Meets one of the following requirements:

(a) In the case of an application for radiologic technologist, radiation therapy technologist or nuclear medicine technologist certification, has successfully completed a course of study at a school of radiologic technology that is approved by the department or an out-of-state school of radiologic technology that is approved by the joint review committee on education in radiologic technology, the American registry of radiologic technologists or the nuclear medicine technology certification board.

(b) In the case of an application for practical technologist in podiatry certification, practical technologist in bone densitometry certification and practical technologist in radiology certification, satisfactorily meets the basic requisites determined by the department pursuant to section 32-2803.

(c) In the case of an application for radiologist assistant certification, has obtained a baccalaureate degree or postbaccalaureate certificate from an advanced academic program that encompasses a nationally recognized radiologist assistant curriculum that includes a radiologist-directed clinical preceptorship. An applicant for certification before April 1, 2009 is not required to have a baccalaureate degree or postbaccalaureate certificate, but must have completed an advanced academic program that encompasses a nationally recognized radiologist assistant curriculum that includes a radiologist-directed clinical preceptorship.

B. If the application is in proper form and it appears that the applicant meets the eligibility requirements, the applicant shall be notified of the time and place of the next examination.

C. The department may accept, in lieu of its own examination, a certificate issued on the basis of an examination by a certificate-granting body recognized by the department or a certificate, registration or license issued by another state if that state's standards for certification, registration or licensure are satisfactory to the department.

D. The department may deny a certificate to an applicant who has committed an act or engaged in conduct in any jurisdiction that resulted in a disciplinary action against the applicant or that would constitute grounds for disciplinary action under this chapter.

Drafted by AI from the official text and checked sentence by sentence against azleg.gov. ClearStatute is run by David Bartlett, who is not an attorney. Legal information, not legal advice — consult a licensed attorney for your situation.

Report an error

Ask about this statute