All statutesArizona Statute

A.R.S. § 32-122.01: Architect License Qualifications

Qualifications for professional registration

Plain-English summaryGenerated from this section's own text, checked against it. Not legal advice. How we write these

What are the experience requirements for an Arizona architect license?

In Arizona, applicants for registration as an architect, engineer, geologist, or landscape architect must have at least eight years of education or experience in the field, and land surveyor applicants must have at least six years; both must pass the required in-training and professional exams unless exempt. Each year of board-approved schooling counts as a year of engagement, up to five years (four for land surveying), and a year or more of teaching in an approved school also counts as one year. Experience must generally be gained under the direct supervision of a satisfactory registered professional, though up to one year may be supervised by a professional registered in another regulated profession, and the board may waive supervision for non-architect applicants by a two-thirds vote.

Full statute text

Official text last checked against azleg.gov:

32-122.01. Qualifications for professional registration

A. An applicant for professional registration as an architect, engineer, geologist or landscape architect shall:

1. Be actively engaged in education or experience, or both, in the profession for which registration is sought for at least eight years.

2. Unless exempt under section 32-126, pass the applicable in-training and professional examinations in the profession in which registration is sought.

B. An applicant for professional registration as a land surveyor shall:

1. Be actively engaged in education or experience, or both, in the profession for which registration is sought for at least six years.

2. Unless exempt under section 32-126, pass the in-training and professional examinations in the profession in which registration is sought.

C. In computing the period of active engagement required under this section:

1. Each year of study that is satisfactorily completed in an architectural, engineering, geological or landscape architectural school approved by the board is equivalent to one year of active engagement up to a maximum of five years. One year or more of teaching architectural, engineering, geological or landscape architectural subjects in a school approved by the board is equivalent to one year of active engagement.

2. Each year of study satisfactorily completed in a land surveying curriculum and school approved by the board is considered equivalent to one year of active engagement up to a maximum of four years. One year or more of teaching land surveying or other courses approved by the board as pertinent to the profession in which registration is sought in a school approved by the board is equivalent to one year of active engagement.

D. Except as provided in subsection E of this section, experience credited by the board under this section and sections 32-101, 32-122 and 32-126 must be attained under the direct supervision of a professional who is satisfactory to the board and registered in this state, another state or a foreign country in the profession in which the applicant is seeking registration, except that up to one year's experience may be attained under the direct supervision of a professional who is satisfactory to the board and registered in another profession regulated under this chapter in this state, another state or a foreign country.

E. By a two-thirds majority vote, the board may allow an applicant except for an architect applicant to meet the requirements of subsection D of this section by crediting comparable experience satisfactory to the board that the applicant attained without direct supervision of a registered professional.

Drafted by AI from the official text and checked sentence by sentence against azleg.gov. ClearStatute is run by David Bartlett, who is not an attorney. Legal information, not legal advice — consult a licensed attorney for your situation.

Report an error

Ask about this statute