A.R.S. § 28-942: Low Beam Headlight Rule
Multiple beam road lighting equipment usage
When must you switch to low beams in Arizona?
In Arizona, at night and other times when headlights are required, a driver must use a distribution of light or composite beam that is directed high enough and has sufficient intensity to reveal persons and vehicles at a safe distance in advance. When coming within five hundred feet of an oncoming vehicle, the driver must aim the lights so glare does not shine into the other driver's eyes. When following another vehicle within two hundred feet, the driver must not use the brightest high beam, unless the driver is overtaking and passing.
Full statute text
Official text last checked against azleg.gov:
28-942. Multiple beam road lighting equipment usage
If a motor vehicle is operated on a roadway or shoulder adjacent to a roadway during the times provided in section 28-922, the driver shall use a distribution of light or composite beam that is directed high enough and that has sufficient intensity to reveal persons and vehicles at a safe distance in advance of the vehicle, subject to the following requirements and limitations:
1. If a driver of a vehicle approaches an oncoming vehicle within five hundred feet, the driver shall use a distribution of light or composite beam aimed so that the glaring rays are not projected into the eyes of the oncoming driver. The lowermost distribution of light or composite beam provided in section 28-941, paragraph 2 is deemed to avoid glare at all times, regardless of road contour and loading.
2. If the driver of a vehicle follows another vehicle within two hundred feet to the rear, except when engaged in the act of overtaking and passing, the driver shall use a distribution of light permissible under this article other than the uppermost distribution of light specified in section 28-941, paragraph 1.
Drafted by AI from the official text and checked sentence by sentence against azleg.gov. ClearStatute is run by David Bartlett, who is not an attorney. Legal information, not legal advice — consult a licensed attorney for your situation.