A.R.S. § 28-791: Pedestrian Traffic Rules
Pedestrians subject to traffic rules
What are the traffic-signal rules for pedestrians in Arizona?
In Arizona, pedestrians at intersections must obey official traffic control signals under the general rule in A.R.S. § 28-645, unless a local ordinance instead requires them to comply strictly with the signals. Away from intersections, pedestrians have the privileges and face the restrictions set out in the same article. A local authority may by ordinance require strict compliance with signals and may ban crossing a roadway in a business district, or crossing a designated highway, outside a crosswalk.
Full statute text
Official text last checked against azleg.gov:
28-791. Pedestrians subject to traffic rules
A. Pedestrians are subject to traffic control signals at intersections as provided in section 28-645 unless required by local ordinance to comply strictly with the signals. At all places other than intersections, pedestrians are accorded the privileges and are subject to the restrictions stated in this article.
B. A local authority may require by ordinance that pedestrians strictly comply with the directions of an official traffic control signal and may prohibit by ordinance pedestrians from crossing a roadway in a business district or crossing a designated highway except in a crosswalk.
Drafted by AI from the official text and checked sentence by sentence against azleg.gov. ClearStatute is run by David Bartlett, who is not an attorney. Legal information, not legal advice — consult a licensed attorney for your situation.