A.R.S. § 20-3113: Surprise Billing Rules
Surprise out-of-network bill; requirements; notice
What is Arizona's No Surprises Act?
In Arizona, a bill from a health care provider that is not in your insurer's network for care received at a network facility counts as a surprise out-of-network bill if it was for emergency services; or for non-emergency services where the provider didn't give you, or didn't give you within a reasonable time before the service, a written dated disclosure naming the provider as uncontracted, the estimated total cost, and a notice that signing may waive your dispute-resolution rights; or where you received that disclosure but chose not to sign it. Health insurers and any health plan they offer are still subject to the separate requirements in chapter 17, article 1 of this title.
People also ask
Full statute text
Official text last checked against azleg.gov:
20-3113. Surprise out-of-network bill; requirements; notice
A. A bill for a health care service that was provided in a network facility by a health care provider that is not a contracted provider must meet one of the following requirements to qualify as a surprise out-of-network bill:
1. The bill was for emergency services, including under circumstances described by section 20-2803, subsection A and health care services directly related to the emergency services that are provided during an inpatient admission to any network facility.
2. The bill was for a health care service that was not provided in the case of an emergency and the health care provider or the provider's representative did not provide to the enrollee, or did not provide to the enrollee within a reasonable amount of time before the enrollee received the services, a written dated disclosure that contained the following information:
(a) Notice that contains the name of the billing health care provider and that states the health care provider is not a contracted provider.
(b) The estimated total cost to be billed by the health care provider or the provider's representative.
(c) Notice that the enrollee or the enrollee's authorized representative is not required to sign the disclosure to obtain medical care but if the enrollee or the enrollee's representative signs the disclosure, the enrollee may have waived any rights to dispute resolution under this article.
3. The bill was for a health care service that was not provided in the case of an emergency and the enrollee received the disclosure prescribed in paragraph 2 of this subsection, but the enrollee or the enrollee's authorized representative chose not to sign the disclosure.
B. Notwithstanding any provision of this article, a health insurer and any health plan offered by a health insurer shall comply with chapter 17, article 1 of this title.
Drafted by AI from the official text and checked sentence by sentence against azleg.gov. ClearStatute is run by David Bartlett, who is not an attorney. Legal information, not legal advice — consult a licensed attorney for your situation.